ZAANDAM - De kleinschalige bio-energiecentrale, gepland aan de Pascalstraat in Zaandam, blijft vooralsnog de enige in Zaanstad. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Op deze plek is het een passend middel, maar het is niet de bedoeling dat er meerdere centrales verrijzen."

In het gemeentehuis van Zaanstad ligt momenteel de omgevingsvergunning ter inzage voor een nieuw te bouwen biomassacentrale. De aanvraag is ingediend door het bedrijf Bio Forte uit Enschede, dat al twee van dergelijke centrales in het land beheert. Het plan is om met de verbranding van houtsnippers energie op te wekken, waarmee in eerste instantie de nieuwbouw van het Zaans Medisch Centrum, Pascalcollege, Zaans Lyceum, verpleeghuis Overgouw en de flat IJhoorn van warmte worden voorzien.

zaandam centraleDe locatie van de energiecentrale, ingeklemd tussen het Pascalcollege, het Burgemeester in ’t Veldpark en het ZMC, is niet willekeurig gekozen. Het is een eerste stap in het plan van de gemeente Zaanstad om een slim energienetwerk aan te leggen, waarbij de restwarmte van bedrijven wordt gebruikt voor de verwarming van gebouwen en woningen. Onder meer het ZMC wil hieraan meerwerken. Maar het ziekenhuis heeft in 2015 al energie nodig voor de nieuwbouw, en het slimme energienetwerk is dan nog lang niet klaar. Als tijdelijke duurzame oplossing werd gekozen voor biomassa. En omdat het ZMC hoofdafnemer is, moet de houtsnippercentrale zo dicht mogelijk bij het ziekenhuis in de buurt zitten. Als in de toekomst het warmtenet er wel is, zal de centrale vooral worden gebruikt als vangnet voor tijdelijke tekorten aan energie.

Volgens de Milieufederatie, die woensdag over de biomassacentrale in gesprek ging met de gemeente en de omgevingsdienst, is er weinig op het plan aan te merken. "Op het eerste gezicht vind ik het een goed initiatief", vertelt Rolf van Arendonk. Wel moet goed worden gekeken naar de effecten op de omgeving. Zo zou een omwonende ongerust zijn over de uitstoot van fijn stof. "De bio-energiecentrale heeft een vrij kleine uitstoot daarvan, maar het zit al naast een drukke weg en dan is het toch weer iets erbij. Ik heb gewezen op planten die fijn stof wegvangen."

Voorjaar 2015 wil Bio Forte beginnen met de bouw van de houtsnippercentrale. De omgevingsvergunning ligt nog tot begin oktober ter inzage.

Bron: Noordhollands Dagblad van woensdag 3 september 2014
Website: www.noordhollandsdagblad.nl